top of page

Een lezing of gastcollege?

Ontdek de fascinerende geschiedenis van de provincie Groningen met een lezing of gastcollege dat is afgestemd op uw doelgroep. Of het nu gaat om een historische vereniging, een school of studenten. Mijn presentaties bieden diepgaande inzichten en boeiende verhalen over belangrijke gebeurtenissen, personen en ontwikkelingen die de regio hebben gevormd. Met interactieve elementen en ruimte voor discussie, zorgen we ervoor dat deelnemers niet alleen leren, maar ook geïnspireerd raken door het rijke verleden van Groningen. Neem contact op voor meer informatie en om een lezing, college, les of sessie te plannen die aansluit bij uw wensen.

Onderwerpen en thema's

1. De laatste borgheer van de Fraeylemaborg: Evert Jan Thomassen a Thuessink van der Hoop van Slochteren als burgemeester van Sappemeer en Slochteren.

Typering: lezing

Doelgroep: 16+
Duur: Min. 45 minute
n

(langer in overleg)

Een lezing die je meeneemt in het bijzondere publieke leven van Evert Jan Thomassen a Thuessink van der Hoop van Slochteren als burgemeester van Sappemeer (1917-19125) en Slochteren (1925-1940). Burgemeester zijn tijdens twee Wereldoorlogen, maatschappelijke onrust in de jaren twintig en een economische crisis was intensief, spannend en soms schurend door zijn aristocratische achtergrond. 

2. De laatste borgheer en de drieslag 'voor God, Oranje en 't Vaderland.' 

Typering: lezing

Doelgroep: 18+
Duur: Min. 45 minute
n

(langer in overleg)

Evert Jan Thomassen a Thuessink van der Hoop van Slochteren (1875-1952) zette zich in voor het behoud en de uitbouw van protestants Nederland. Dit deed hij vol overgave op het gebied van politiek, onderwijs, kerk en zielzorg.

 

Daarbij had Evert een voorliefde voor de geschiedenis van de familie Van Oranje-Nassau. Hij ijverde voor de belangen van het Koninklijk Huis en het Oranje-erfgoed in binnen- en buitenland. Wat zijn drijfveren waren en hoe hij de vele actviteiten uitvoerde op het terrein van onderwijs, kerk en Oranje-Nassau-erfgoed wordt uiteengezet in deze lezing.

3. Een heerlijkheid en landgoed onder druk:
de veranderende maatschappelijke positie van de bewoners van de Fraeylemaborg in de 20e eeuw. 

Typering: lezing

Doelgroep: 18+
Duur: Min. 45 minute
n

(langer in overleg)

In deze lezing staat Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren centraal – de laatste heer van de Fraeylemaborg. Terwijl de wereld om hem heen ingrijpend veranderde, bleef zijn wereldbeeld hetzelfde.

​

Aan het begin van de twintigste eeuw behoorde Evert met zijn familie tot het ‘oude’ grootkapitaal, een klasse met aanzien en invloed. Maar gedurende de eerste helft van die eeuw raakte de familie steeds verder in maatschappelijk defensief. Als jong hoofd van de familie rustte op Evert de zware taak om het familiebezit, en daarmee ook de bijbehorende status en waarden, veilig te stellen voor de volgende generatie. Dat bleek een complexe en soms pijnlijke strijd – over rechten, bezit en morele autoriteit.

4. Slochteren e.o. tijdens de Tweede Wereldoorlog: tussen haven en huisarts.
 

Typering: (gast)college of les

Doelgroep: 14+
Duur: Min. 45 minute
n

(langer in overleg)

In introducerend gastcollege/gastles over de microgeschiedenis van het dorp Slochteren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met oog voor bestuur, dagelijks leven, verzet, repressie, lokale oorlogsdilemma's, bevrijding, internering, oorlogsgevolgen en de doorwerking van de oorlog tot op heden. 

5. Christelijk lager onderwijs in een dorp; Slochteren als casus.
 

Typering: (gast)college of les

Doelgroep: 14+
Duur: Min. 45 minute
n

(langer in overleg)

De geschiedenis van het christelijk lager onderwijs in Slochteren is een intrigerend voorbeeld van de ontwikkeling van lager onderwijs in de provincie Groningen. Uniek in Slochteren was de rol van de bewoners van de Fraeylemaborg bij het ijveren, opzetten, financieren en behouden van christelijk lager onderwijs in het dorp Slochteren. Een verbondenheid tussen één familie en de school van bijna een eeuw. Het leven en overleven van de school tot op de dag van vandaag is onderwerp van dit college of deze les.

6. Sappemeer tijdens en na de Eerste Wereldoorlog (1914-1925)
 

Typering: lezing, college of les

Doelgroep: 14+ / 18+
Duur: Min. 45 minute
n

(langer in overleg)

De geschiedenis van Sappemeer tijdens en na de Eerste Wereldoorlog leent zich uitstekend voor een boeiend verhaal over bestuur, economie en sociale verhoudingen binnen deze bijzondere gemeente. Ondanks dat Nederland zich neutraal opstelde ondervond Sappemeer dagelijks de gevolgen van die oorlog. Hoe die oorlog verweven was met het dagelijks leven in Sappemeer is onderwerp van bespiegeling. 

Neem contact met Kamminga erfgoed educatie!

Bedankt voor de inzending

KvK: 83383204

IBAN: NL 63 INGB 0009 210588

© 2025 by Kamminga erfgoed educatie.

bottom of page